Bakliyat taneleri kuru olduğundan pişirme ve saklama özelliklerine dikkat etmek gerekir. Satın alacağınız bakliyatları paketlenmiş olanlarından tercih ettiğinizde mutlaka bildiğiniz güvendiğiniz markalardan seçiniz. Üretildikleri yerler de belirleyici olabildiği gibi tazeliği de pişirdiğiniz yemeğin lezzet ve besin değeri açısından önemlidir.
Tozlu ve küf kokan oldukça eski mahsul olanları satın alınmayın. Ne kadar uzun süre beklediyse pişme süresi de o kadar uzar. Tanelerin irili ufaklı karışık yapıda olmamasını gözden geçirdikten sonra küçük böcek testini yapmayı unutmamalısınız, Bakliyat alırken nemli ortamda bulunmamasına, yumuşamamış olmasına ve kuruluğunu koruduğuna emin olmalısınız. Satın aldığınız bakliyatları küflenmemesi ve böceklenmemesi için güneş ışığı görmeyen kuru bir ortamda, nemden uzak bir yerde ağzını, sıkıca kapattığınız cam kavanozlarda saklamaya özen gösterin.
Bakliyatları pişirirken dikkat edilecek noktalar gelince, öncelikle her ihtimale karşı bir gözden geçirip ayıklayın. Su çekme özelliği, nemi, cinsi, yemeğin lezzetini çok etkileyen unsurlardır. Pişirmeden öncesinde duru suda ortalama 6-8 saat ıslatılırsa yemeğinizi başarılı bir şekilde pişirebilirsiniz.
Islatma işlemini besin kaybına neden olmaması için kireçli su yerine içme suyunda yapın. Pişme süresini kısaltmak için karbonat vs. koymak vitamin ve mineral yapısını bozar, bizden söylemesi.
Şimdi sıra haşlamada. Haşlama sırasında biraz şov yapmak isteyip daha aromatik bir koku elde etmek isterseniz, kuru soğan, bir adet defne yaprağı ve birkaç adet karanfil ekleyebilirsiniz. Haşlama sırsında yüzeye çıkan beyaz köpükler alınmalıdır. Pişirme için de kireçsiz, yumuşak içimli sular kullanılmalıdır. Kireç pişirme süresini uzatır.
Suda bekletme de olduğu gibi pişirme esnasında da yemek sodası ya da karbonat eklemek yanlış karardır. Ayrıca ufak bir lezzet sırrı; güveç kapları lezzeti artırır, gereğinden fazla pişirme süresi de besin kayıplarına yol açar.
Baklagil pişirme işlemi kısık ateşte yapılmalıdır aksi takdirde kabukları ayrılarak yüzeye çıkar ve istenmeyen görüntü oluşturur. Yemeğe eklediğiniz su sıcak olmalı ve azar azar eklenmelidir. Tuza gelince, pişme süresini uzatmaması için son anda eklenmelidir.
Tencereden sonra güvece konup fırınlayacağınız baklagil yemekleri, protein kaybına uğramasın diye 100 derece ve altındaki sıcaklıklarda fırınlanmalıdır. Bakliyatla eşlik edecek et, kuru soğan, salça çeşitleri ve baharatlar yemeklere tat katmanın yanı sıra besin değerini artırır unutmayın.