On bir ay beklenen Ramazan ayı lezzetlerini de birlikte getirir. İftar sofrası denince akla ilk gelen tatlı tartışmasız güllaçtır. Sanki Ramazan dışında yediğimizde o tadı pek alamayız gibi gelir. Ramazan ile özdeşleşen güllaç sütlü olması nedeniyle de hafif bir tatlı olup, sindirimi kolay ve şişkinlik hissi vermeyen bir lezzettir. Ramazan ayında en çok tüketilen tatlı olan güllaç, iftardan sonra damakları şenlendiren enfes görünümü ve bol sütlü lezzetiyle vazgeçilmezler listesinde yer alır.
Yapımı çok kolay ama lezzetini yakalamak için püf noktalarının bilinmesi gereken güllacı tarihi, taa Osmanlıya dayayan geleneksel bir tatlıdır. Güllaç yapraklarının incesi, pamuk gibi beyaz olanı lezzetli olmasında önemli rol oynar. Tatlınızı yaparken has gül suyu kullanmaya özen gösterin. Süt ve şeker oranının da iyi ayarlamak gerekir, aksi halde tatlıyı çok sulu ya da kupkuru olabilir. İçine ya da üzerine koyacağınız malzeme tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Gelelim malzemelerine ve yapımına.
GÜLLAÇ
Malzemeler:
12 adet güllaç yaprağı
2.5 litre günlük süt
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Üzerini süslemek için:
9-10 adet çilek
taze nane yaprakları
3-4 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı
Nasıl Yapılır?
Sütü derin bir tencereye alarak toz şekeri üzerine boşaltın. 1 paket ZER vanilini de tencereye ilave ettikten sonra ocağın üzerinde orta ısıda şeker eriyene kadar karıştırın. Süte elinizi batırdığınızda dayanacak sıcaklığa gelince ocağı kapatın. 2 su bardağı cevizi irice kıyarak hazır hale getirin. Ardından güllacı yapacağınız cam kabın içerisine bir kepçe ılık sütten dökün. Cam kaptaki ılık sütün üzerine güllaç yapraklarından serin. Bu arada güllaç yapraklarının parlak kısmının üste baktığından emin olun. 12 güllaç yaprağından 6 sını bu şekilde kabın içerisine serin ve hepsinin iyice ıslanmasına dikkat edin.
Güllaç yapraklarını 5 dakika sütte beklettikten irice doğradığınız cevizleri yoğun ve eşit bir şekilde güllaç yapraklarının üzerine dağıtın. Kalan 6 adet güllaç yapraklarını da süt ile ıslatarak cevizler arada kalacak şekilde serin. İftardan en az 2 saat öncesinde buzdolabında beklettikten sonra servis edeceğiniz şekilde keserek çilek, taze nane yaprakları, çilek, toz fıstık ile süsleyerek, sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun.