Gaziantep yemeklerinin ününü duymayan var mıdır, bilemeyiz ama bir defa tadan kişinin bu lezzetleri unutamayacağından eminiz. Bu enfes tatların dünya mirası listesinde olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Değişen yemek kültürüyle birlikte yöresel bazı lezzetlerimiz maalesef ki kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Yoğun çalışma temposunun insanları yemek konusunda da hızlı tüketime zorunlu kıldığından, yapımı zaman alan yemeklerden uzaklaşıp unutulmasına ortam yaratılmaktadır. Bu bağlamda unutulmaması gereken yöresel tatlardan olan Gaziantep yemeklerinin muhteşem tatlarından oluşan bir yolculuğuna çıkarmak istiyoruz sizleri.
Sadece ülkemizde değil, şöhretinin dünyanın birçok yerine ulaştığı Gaziantep’in baklavası, kebabı ya da lahmacununu anlatacak değiliz, çünkü bu saydıklarımızı tatmayan kişiler olduğunu düşünmüyoruz.
Güney Doğu’nun incisi ve gazi şehrinin daha öyle lezzetleri var ki, gerek tatlıları gerekse acı ve salçalı yemekleriyle damak çatlatan tatlarıyla akıllara kazınma yeteneğine sahiptirler. Gaziantep yemeklerinin muhteşem lezzetlerinden bahsetmeden önce, yemeklerde kullanılan ve yöreye özgü gerek baharatlar gerekse yapılış biçimi hakkında genel bir bilgilendirme yapalım istedik.
Gaziantep yemeklerinde en çok kullanılan malzemelerin başında et gelir. Acı olmak şartıyla pul biber ve salça ise yemeklerin vazgeçilmezidir. Bunlara ek olarak sebzelere ve etlere eşlik edecek lezzet katıcılar ise yörede çıkarılan sızma zeytinyağı, sumak ekşisi isot, nane, kekik, tarhana, sirke, tahin, bakliyat gibi gıdalardır.
Hazır Gaziantep yemekleri demişken bulgurun mucizevi lezzetlerinden birkaç tanesini anmadan geçmeyelim.
Buğday firiği pilavı:
Buğday başaklarının hasadından hemen önce, buğdaylar olgunlaşmaya yakın bir zamanda toplanarak yapılan muhteşem firik pilavı lezzet avcılarının listesinde yer alır. Kuzu eti ya da sızma zeytinyağı ile pişirilen malzemenin baş kahramanlarından biri de acı biber salçasıdır. Mevsimi gelince mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir.
Simit bulguru kebabı:
Kebapları diyarı Gaziantep Mutfağı birçok kebap çeşidini de bünyesinde barındır. Yörenin dünyaca ünlü Antep fıstığının eşlik ettiği kebap, simit diye adlandırılan en ince boyuttaki bulgurla yapılan içine kıyma, çeşitli baharatlar, acı biber ve domates salçasının da katıldığı bir kebap çeşididir.
Şimdiden afiyet olsun…