Bereketin ve dayanışmanın vücut bulmuş hali, buğdaydan nohuta, kuru fasulyeden kuru incire susamdan nar tanesine varan hatta Antep fıstıklarının dayanılmaz cazibesiyle hazırlanan mutfak kültürümüzün baş aktörlerinden aşureyi evlerimizde pişirmek yüzlerce yıllık geleneğimizin bir parçasıdır. Muharrem ayının gelmesi ile evlerde kazan kazan pişirilen aşureler konu komşuyla paylaşılmaya başlandı bile. Hemen hemen her evde yapılan aşurenin tarifini es geçsek olmazdı tabii ki. Tüm detaylarını paylaşacağımız aşureyi pişirmeyen ev kalmasın, böylece adetlerimiz evde yaşamaya devam etsin.
Damak tadınız ve sevdiğiniz kıvama göre ayarlayabileceğiniz aşure tarifimiz, mutfağınızın dirlik ve bereketini artırsın dileklerimizle ev yapımı aşuremizin içerisine dilediğiniz kuru meyveyi koymak da serbestsiniz. Ancak aşurenin olmazsa olmazı nohut, buğday, kuru fasulye, kayısı kullanmak zorunlu. Enfes baharatlarının aşureye nasıl muhteşem bir tat kattığına ise pişirince zaten tanık olacaksınız.
Hikayesi de en az kendisi kadar etkileyici olan aşureyi, miktarlarına kendinizin karar vermenizi tavsiye ederek (yiyecek kişi sayısına göre miktar değişecektir) ve lafı daha fazla uzatmayarak yapmaya koyulalım. Şimdiden evinizin bereketini arttırsın, ağzınızın tadı hiç bozulmasın.
Malzemeler:
ZER Aşurelik buğday
ZER kuru fasulye
Zer nohut
Çiğ badem
Kuş üzümü
Nar
Kuru incir
Kuru üzüm
Fındık
Ceviz
Beyaz susam
Kabuk ve çekilmiş tarçın
Kuru kayısı
Karanfil
Toz şeker
Aşure yapımında kullanacağınız bakliyatları bir gece önceden niyet edip suda bekleterek işe başlamak gerekir. Ertesi sabah suda beklettiğiniz bakliyatların suyunu süzerek ayrı ayrı tencerelerde ve orta ateşte pişirmeye başlayın, çünkü hepsinin yapısal özellikleri ayrı olduğundan farklı sürelerde haşlanacaklardır, ayrıca buğday dışında kalan kuru fasulye ve nohutun haşlama suyu kullanılmadığından, midenizde gaz yapmayacak ve rahat bir şekilde aşure yiyebileceksiniz:)
Buğdayın suyunu ise süzmemeye özen gösterin ki, haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme buğdaydır. Aşurelik buğdayın diğer tüm bakliyat ve malzemelerin katılacağı büyük boy tencerede pişirmeye dikkat edin.
Aşurede kullanılacak kuru meyve ve yemişlerin küçük küçük doğrayın ve ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlayın ardından süzgeçten geçirerek aşureye katmaya hazır hale getirin.
Buğdayı haşladığınız tencereye diğer malzemeler de dahil olacağından bir miktar daha sıcak su ilave edin. Haşlanan buğdaya suyu süzülen bakliyat ve kuru meyvelerle birlikte baharatlarını ekleyin. Kaynama esnasında aşureye eklediğiniz ceviz ve tarçın bir parça rengini kahverengiye yaklaştırabilir ama lezzetinden asla ödün vermez rahat olun. Toz şekeri de ekledikten sonra bir parça daha pişecek olan aşurenin durdukça koyulaşacağını unutmayın. Artık kaselere boşalttığınız aşureleri zevkinize ve damak tadınıza göre süsleyip servis etmek size kalmış. Afiyet olsun.