Kadim tarihin mistik kenti, İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri ve Dünya kültürel mirası sahibi olan Buhara, sadece dönemin ticaret merkezi ile değil günümüze taşıdığı Özbek Pilavı ile de adından hala saygıyla söz ettirmeyi sürdürmektedir. Özbekistan’ın en bilindik kentlerinden olan kadim şehir Buhara’da özel günlerde, özellikle de düğün sofralarının en saygın yemeği olan Özbek Pilavını konuklara evin erkeğinin yaptığı bilgisini paylaşalım sizinle.
Yemek yapmayı seven herkesin rahatlıkla yapabileceği bu pilavın lezzetiyle konuklarınızı şaşırtmanız hiç de zor değil. Siz bakmayın ona pilav dendiğine, dopdolu malzemesi ile başlı başına ana yemek olacak kadar zengin içeriğe sahip olan Özbek Pilavın başrollerinde et ve havuç var. Havucun o muhteşem rengi ve hafif şekerli tadı et ile buluşup yemeye doyum olmaz lezzete dönüşüyor. Bir de yanına semiz otlu cacık eşlik ederse yiyenlere harika bir gün geçirtecektir, bizden söylemesi?
Anlatmakla kalmasın istedik bir de tarifini paylaşalım dedik. Malzemeleri hazırlayın, bugün sofrada Özbek pilavı var.
Özbek Pilavı Malzemeler:
500 gr kuzu eti
Yarım su bardağı Zer Ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağ
5 adet orta boy rendelenmiş havuç
2 adet orta boy piyazlık doğranmış kuru soğan
2 baş sarımsak
2.5 su bardağı yıkanıp süzülmüş baldo pirinç
3,5 su bardağı sıcak su veya et, ya da sebze suyu
4/3 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
Kuşbaşı etleri pilav yapacağınız tencereye alarak suyunu çekene kadar pişirdikten sonra yarım su bardağı ZER Ayçiçek yağı ve tereyağı ile piyazlık doğradığınız soğanları ekleyerek hafif renk değiştirene kadar kavurun. Sonrasında rendelenmiş havuçları ekleyerek yumuşayıncaya kadar diğer malzemelerle 3-4 dakika daha kavurun ve ardından yıkanıp süzülen pirinçleri ekleyin ve 3 dakika da bu şekilde kavurduktan sonra suyunu, tuzunu ve karabiberini de ekleyerek 2 baş sarımsağı pilavın ortasına koyup hafifçe bastırın ve tencerenin kapağını kapatın. Önce 5 dakika harlı ateşte, sonra ocağın altını en kısığa getirip pilav demlenene kadar pişirin. Hepsi bu kadar, yapana yiyene afiyet olsun.