Probiyotik canlılar için uygun anlamına gelen Yunanca kökenli bir kelimedir. Tüm vücut sağlığını destekleyen canlı mikro- organizmaların bulunduğu besin gurubudur. Vücudumuza faydalı olan bakterileri içeren ve tüm bedenimiz için faydalı mikro-organizmaların bağırsaklarda çoğalmasını sağlayan besinler, probiyotik besinlerdir.
Probiyotik besinler sindirim ve bağışıklık sistemlerimizi güçlendirirken kilo vermekte de oldukça etkilidir. Cildin genç kalmasında ve sağlığında çok etkili olan probiyotik besinler, vücudun direncinin artmasına da destek verir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan probiyotikler, gıdaların dışında, kapsül veya şurup şeklinde hazırlanan besin takviyeleri yoluyla da alınırlar. Ev ortamında mayalı ürünlerden elde edilebilen probiyotikler, doğal yolla beslenmeyi yaşam şekli olarak gören kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu değerli besin gurubunda evde hazırlanan turşu, yoğurt, kefiri ilk sırada söyleyebiliriz.
Daha kapsamlı olarak probiyotik besinlerin faydalarına göz atacak olursak:
- İdrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonlarında,
- Kabızlık ve ishalin önlenmesinde,
- Bağırsak iltihabının ve kolitin önlenmesinde,
- Bağırsakların temizlenmesinde,
- Mide rahatsızlıklarının ve enfeksiyonlarının önlenmesinde,
- Fazla kiloların verilmesinde,
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
- Mesane kanserinin önlenmesinde,
- Kan şekerinin dengelenip, kötü kolesterolün düşürülmesinde,
- Diğer besinlerden alınan yararlı maddelerin vücut tarafından daha iyi bir şekilde kullanılmasını sağlamakta son derece etkili olup alınması elzem gıdalardır.
Probiyotik içeren bazı gıdalar:
Probiyotik gıdalardan olan yoğurt en yaygın tükettiğimiz bir besin olup evde mayalanabilen en zengin kaynaktır. Ev koşullarında mayalanmış yoğurt probiyotik içeriği en yoğun gıdadır.
Kefir sütten daha çok probiyotik özelliği taşır. Ama yoğurt kadar sık kullanılmadığından bu zengin içerikli gıda hak ettiği değeri henüz bulabilmiş değildir.
Turşu her evde tüketilen, geleneksel bir lezzetimiz olarak oldukça itibar gören ve içeriğinde probiyotik özelliği olan bir gıdadır. Yemeklerin yanında tüketilen turşu ile bağırsak ve sindirim sistemini güçlendirmek mümkündür.
Peynir de zengin bir probiyotik kaynağı olup her evde kahvaltıların demirbaşı olan bir besindir. Sağlıklı koşularda üretilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Ayran çok kolay ulaşılabilen doğal ve kaliteli bir probiyotik kaynağıdır.