RAMAZAN ÖNCESİ BESLENME HAZIRLIĞI NASIL OLMALI?
Sayılı günlerin kaldığı Ramazan ayına girmeden vücudumuzu bu özel günlere hazırlamak gerekiyor. İlk baharın son ayında başlayacak olan Ramazan ayı, mevsimsel olarak aşırı sıcaklara maruz kalmadan geçirileceği için geçtiğimiz yıllara göre biraz daha rahat olacağı söylenebilir. Ancak yine de rutin akışının dışında bir beslenme düzeni olacağından Ramazan öncesi bazı detaylara dikkat etmekte fayda var.
Beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler ve düzenlemelerle vücudu oruca alıştırmak pekala mümkün. Açlık süresinin uzadığı Ramazan ayında metabolizmamız için bazı düzenlemelere gitmek gerekir.
Ramazan ayı tam olarak başlamadan önce vücudumuzu hazırlamak adına yapılacaklar listesinin başında yemeklerdeki porsiyonlarımızı küçültmek geliyor. Ramazan ayının ihtişamlı sofralarında iradeye sahip çıkabilmek için öncesinde porsiyonları iyi ayarlamak, Ramazan ayını sorunsuz bir süreçte tamamlamak için çok önemlidir. Az ama yeterli ve dengeli beslenerek, ayrıca tüm besin guruplarından tüketerek Ramazan’da oluşabilecek rahatsızlıklarının önüne geçebiliriz.
Sağlıklı besinlerle doğru pişirme tekniklerini buluşturmaya gayret etmek gerekir. Sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek, mide ve bağırsağın rahat çalışmasına destek vereceğinden sindirim sisteminin Ramazan ayını sorunsuz geçirmesini sağlar. Ramazan öncesi salatalara soframızda daha sık yer vermeli ve Ramazan da bu alışkanlığı devam ettirmeliyiz. Böylelikle bu ayı kilo almadan bitirmiş oluruz. Yağlı ve tuzlu yemekler Ramazan ayında da diğer günlerdeki gibi, hatta daha fazla yasaklılar listesinde yer almalı.
Et gurubunda yer alan tavuk, balık ve kırmızı eti tüketirken kızartmadan uzak durarak haşlama ya da ızgara yöntemiyle tüketmek sağlık açısından çok daha faydalı olduğundan tercihlerin bu yönde yapılması gerekir.
Açlık süresinin uzun olması nedeniyle tüketeceğimiz tatlılar kan şekerinde ani iniş çıkışlara neden olacağı için Ramazan öncesi tatlı tüketimini sınırlamaya dikkat etmeliyiz. Vücudumuzun tatlı ihtiyacını taze veya kuru meyvelerle gidermeye alıştırmak daha iyi olacaktır. Hazır satılan meyve suları yerine evde hazırlananları tercih etmeli, asitli içeceklerden uzak durarak Ramazan ayına hazır bir metabolizma ile girmeye özen göstermeliyiz.
En iyi toksin atıcı mucize içecek suyu bol bol tüketmeye gayret ederek Ramazan öncesi ve sonrası sağlığımızı kontrol altında tutmalı ve en önemlisi sağlıklı olmanın sevdiklerimizle geçirilecek çok vakit demek olduğunu yaşam felsefesi edinmeliyiz.