RAMAZAN VE SAĞLIK
Orucun tutmanın sağlık açısından çok faydalı olduğu artık tüm tıp dünyasının onayladığı ve önerdiği bir gerçek olduğuna göre Ramazan ayından hem bedensel hem de manevi olarak faydalanmak gerekir.
Biz bu yazımızda oruç tutmanın manevi yönünü ve zenginliğini değil de vücudumuza yaptığı katkılara değinip, nasıl beslenmeli konusunu ele alacağız.
Orucun vücudumuza yaptığı katkıların başında detoks etkisiyle birlikte birçok organımıza dinlenme fırsatı tanımasıdır. Sürekli çalışan kasların, karaciğerin, sindirim sisteminin mola vermesi onların güç toplayıp daha iyi çalışmasını sağlar. İşte oruçta bu organlara mola verdirme görevini üstlenir. Bu mola sırasında organlar yapım, onarım işlerine geçer, yıpranmış hücreler tamir edilir, dokular yenilenir, vücutta biriken toksin atımı hızlanır adeta vücut kendini bakıma alarak yeniler. Ancak orucun tanıdığı bu fırsatı düzensiz ve yanlış beslenmeyle tersine çevirmekte mümkündür. Vücut fayda yerine zarar da görebilir.
Tüm ayların en hayırlısı olarak görülen Ramazan ayında oruç ibadeti İslamın beş şartından birisidir. Bedene sağlık, ruha huzur veren oruç ibadetinde doğru ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Öğün sayısının azaldığı, uzun saatler aç ve susuz kalındığı için birçok rahatsızlığın görülebileceği oruçlu saatlerde dikkat edilmesi gereken noktaları es geçmemek gerekir. Unutmamak gerekir oruç tutabilmek için sağlık koşullarınızın elverişli olması, oruç tuttuğunuzda sağlık açısından bir risk taşımamanız gerekir. Kuran-ı Kerimde bu koşulların açık açık belirtildiği ayetler bulunmakta ve sağlıklı olanların oruçla mükellef olduğu buyurulmaktadır.
Oruç Tutarken Nelere Dikkat etmek Gerekir:
Uzun saatler boyunca aç ve susuz kalmak, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, halsizlik gibi durumlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalı, iftar ve sahurda fazlasıyla su tüketmeliyiz, ayrıca uykumuzu iyi almak günü sağlıklı geçirmek açısından oldukça önemlidir.
Öğünlerin azalması ve yeme zamanlarının farklılığı vücudumuzda değişimlere neden olduğundan, uzun süren açlıktan sonra sahur ve iftarda çok fazla yiyecek tüketmek rahatsızlıklara neden olur. Bu sebeple az ve hazmı kolay olan besinlerin tercih etmek gerekir. Orucun geç saatte açılması ve açtıktan sonra erken yatmak midenin rahatsızlanmasına sebep olabilir. Ayrıca aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak, susamanızı önleyeceğinden daha rahat bir oruç tutma imkanı sağlayacaktır.