RAMAZAN VE BESLENME
Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirip oruç tutabilmek için beslenmeye çok önem vermek gerekir. En az 15-16 saat süren açlık nedeniyle sağlıklı bir oruç tutmak için neler yapılması gerektiğine ana hatlarıyla bakacak olursak, yeterli ve dengeli beslenmenin devam etmesi için mutlaka günde en az iki kez beslenmek gerekir. Öğünleri atlamamak yani iftarın yanı sıra mutlaka sahura kalkmak gerekir. Oruca yalnızca iftarda yenilen yemeklerle başlanması, sahura kalkmamak, oruç sürecinde kan şekerinin erken saatlerde düşmesine ve sizin olumsuz şekilde etkilenmenize yol açar. Aynı şekilde sahur yemeklerinde ne tür gıdalarla beslendiğinizde önemlidir, çünkü ağır yiyecekler metabolizmanın hızını düşürdüğü için bu türlü beslenme Ramazanı alınan fazla kilolarla tamamlayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan besinlerle öğününüzü tamamlamalısınız.
Oruçlu geçirilen saatlerde çok acıkıyorsanız midenizin boşalma süresini uzatacak ve acıkmayı geciktirecek kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri sahurda yiyebilirsiniz.
Ramazan ayı boyunca özen göstermeniz gereken konulardan biri de iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunları tükettiğiniz miktarlarıdır. Acıkma iç güdüsüyle, yetecek miktarların çok üstünde ve çok fazla çeşitle hazırlanan iftar sofralarında, kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda yeme isteği doğmaktadır. Sağlığınıza yapacağınız en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda yemek yemektir. Çok hızlı, enerjisi yüksek ve fazla miktarda yemek yemek hem sağlık açısından sakıncalı olup hem de kilo almaya uygun ortam yaratmaktır.
Sıvı tüketiminin önemi:
Mevsim koşulları, sıcaklık ve nem artışı düşünüldüğünde vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma ayak uydurmaya çalışır. Sıcaklıkla birlikte terleme olacağından yeterince sıvı alınmadığı takdirde su ve mineral kaybı yaşayabilir ve akabinde bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi istenmeyen sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sıvılar içinde özellikle bol su tüketmeye özen göstermelisiniz.