Ramazan Ayı’nı özellikle tüketim düzenimizi yenilememiz gereken bir süreç olarak değerlendirebiliriz. Her zaman alışkın olmadığımız aralıklı beslenme türü de bu sürecin en önemli parçası. Oruç bir beslenme türü olarak sağlık açısından, vücudumuzu dinlendirdiğimiz zamanlardayız.
Peki nasıl beslenmeliyiz? Hem sahur için hem de iftar için farklı bir yol izlememiz gerekiyor.
- Sahuru atlamayın, mutlaka yapın.
- Kahvaltı malzemelerine ağırlık verin ya da süt, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, zeytinyağlıla çorbadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
- Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, bitki çayları tercih edin.
- Lif oranı yüksek gıdalar uzun süre tokluk hissi verecektir.
SAHUR:
İFTAR:
- İftarda tek seferde büyük porsiyonlar yerine aralıklı ve dengeli, yavaş beslenmeli.
- İftara da kahvaltılıklar başlayıp, 15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz.
- Kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.
- Badem, ceviz vb tüketmeye özen gösterin.
- Izgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
- Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller -kuru fasulye, mercimek, nohut-, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği, sebzeler ve salata) tercih edilmelidir.