Sebzelerle beslenmenin revaçta olduğu şu günlerde doğru pişirme yöntemlerini yeterince biliyor musunuz? Doğru pişirilmeyen sebzelerin besleyici değerlerinin büyük bir bölümü uçar gider. Sebzeleri pişirirken aralarında fark yokmuş, hepsi aynı sıcaklıkta ve koşullarda pişer gibi bir algı vardır. Oysa her sebzenin pişerken duyduğu sıcaklık derecesi değişken olduğu gibi pişirme yöntemleri de birbirinden farklılıklar gösterir. Sebzelerin sihirli gücünden gereken faydayı sağlamak için belli adımları takip etmek gerekir.
O halde hangi tür sebzeleri hangi işlemlerden geçirerek tabağımıza almalıyız, birlikte bakalım.
Sebzelerin kabuklarının soyulması:
Sebzeleri pişirirken genelde kabuklarını soyarız. Oysa kabak patlıcan pancar, havuç, hatta patates gibi sebzelerin kabukları lif ve antioksidan anlamında çok zengindir. Soyulduğunda tüm bunların çöpe atılması demektir. Bol su altında kabukları ovularak yıkanmış şekilde pişirmek, sebzenin tüm faydalarından yararlanmak demektir.
Sebzeleri düşük ısıda kavrulması:
Yüksek ısıda kavrulmuş sebzelerin renkleri hemen değişerek kahverengi bir görünüme dönüşür. Bu durum pişirme sıcaklığına bağlı olarak gelişir. Sebzenin orijinal tadı da bozularak kötü bir tada bürünür. Bu yüzden kısa süreli ve düşük ısıda kavrulması besin değerinin korunması anlamına gelmektedir.
Doğru tencere ya da tava seçimi:
Sebzelerin Daha lezzetli ve besin değeri korunarak pişmesi, yalnızca düşük ısıda pişirilmesi ile sağlanmaz, ona uygun doğru tencere veya tava seçimi de gereklidir. Tencerenin suyun buharlaşmasına engel olarak sebzelerin daha lezzetli pişirmesini sağlayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
Tencerenin boyutu:
Tencereniz boyutu küçük ise sebzelerin alanı daralır ve iyi bir şekilde kavurulamazlar. Bu da sebzelerin ve diğer yardımcı malzemelerin tatlarının birbiriyle özleşmesini önleyerek lezzetinin önüne geçer.
Sebzeleri doğrarken aynı boyutta olmalılar:
Pişirilecek sebzelerin boyutlarının birbirine yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Tencere içerisindeki irili ufaklı veya inceli kalınlı sebzeler aynı oranda pişmeyebilir. Tatlarının aynı lezzette olması için aynı ölçüde kesmeye özen göstermelisiniz.
Izgara yapacağınız sebzeleri yağlamayın:
Izgarada yapacağınız etin yanına sebze de yakışan lezzetlerden olduğu için yapmak istediğiniz zaman, yağlamamanız gerekiyor. Çünkü sebzeleri yağladığınızda yanmasına sebep olabilirsiniz.