Mutfaklarımızın Kış aylarında sofralara lezzet katması için yemeklerin yanın ilham perisi olarak servi edilen turşu, Sonbahardan kış ayına kadar taze olarak toplanan sebze ve meyveler usta ellerle buluşarak sofralarımıza kadar gelmektedir.
Ülkemizde filimlere ve tartışmaya sebep olan turşu Sirke ile mi daha Güzel Limon ile mi daha güzel tartışmaları günümüze kadar sürmektedir. Damak lezzetine göre bu durum değişse de sofralarımızı süslemekten asla vezgeçilmeyecektir.
Turşu Çeşitleri
Sofralarımıza lezzet katan turşu her bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde en çok tercih edilen Kornişon, Acur, Süs biberi, Biberiye, Lahana, Havuç, Çağla domates ve Sarımsak en çok tercih edilen sofralarımıza sunulan turşu çeşitlerdir. Bölgesel olarak turşunun içeriği ve damat tadına göre hayal bile edemeyeceğimiz yiyecekler turşu olarak saklanabilmektedir.
Turşu Yapılışı
Sofralarımızı süsleyen turşu genelde cam kavanozda sağlık açısında tercih edilmektedir. Ülkemizde talebe göre pet kavanoz ve geniş aileler için bidonlarda dahi turşu saklanmaktadır.
Turşu yapımı için tercih edilen sebze ve meyveler taze olması, dokusunun sert olması önemlidir. Belirli ürünler büyüklüğüne göre bıçak ile kesilerek şekil verilmesi sağlanmaktadır. Örneğin Acur tercihe göre üstünden ve altında düzgün biçimde tam orta kısmından kesilerek güzel bir görünüm saplanmış olur. Sarımsak Eklenecek ise kabuklarından ayrılır. Havuç eklenecek ise kabukları soyulur ince uzun veya yuvarlak desenler verilerek şekillendirilir. Ürünlerin zedelenmemesi ve hazırlanmadan önce sirkeli su ile yıkanmalıdır. Turşu yaparken iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.
Turşu kavanozuna konmadan önce boş ve temiz kova içerisinde 1 su bardağı iri kaya tuzu ve ilave olarak 2 su bardağı sirke konulmalıdır. Tuşunun konacağı 5 kg hacimli bir Cam kavanoz veya pet kavanoz için ölçüsünce su eklenir ve bir süre karıştırılarak 1 çay bardağına konarak tadı kontrol edilir.
Turşu suyu kontrol edildikten sonra Saklayacağımız boş kavanozumuza ürünler güzel bir şekilde yerleştirilir ve ardından hazırlamış olan suyumuz kavanozumuza eklenir ve turşumuzu kurmuş oluruz. Hazırlamış olduğumuz fazla sebze veya meyveler daha küçük kapta ayrıca temiz bir kapta da yeni turşu olarak değerlendirebiliriz.
Turşu Kaç Günde Olur ?
En taze ve en güzel sebze ve meyvelerle çeşitli emeklerle yaptığımız turşu 2-3 hafta içerisinde tatlanmış olur. Bundan Sonraki süreçte afiyetle yemek kalır. Afiyet Olsun ?